Friday, May 14, 2010

hadiah terbaik seorang ibu


kasihnya ibu membawa ke syurga, kasihnya ayah sanggup
berkorban.
itulah lirik lagu yang sering digunakan untuk mengambarkan kasih sayang kedua ibu bapa.


bulan mei dan jun merupakan smabutan hari ibu dan juga hari bapa. apabila tiba hari istimewa ini, sudah tentu kita berkira-kira hadiah yang paling sesuai untuk diberikan kepada ibu dan bapa.

selaku anak, apakah hadiah terbaik yang paling wajar jika kita merancang dan membuat kejutan dengan cara meluangkan masa bersama mereka dengan cara makan bersama di restoran istimewa mengikut keperluan?pasti ibu bapa akan rasa gembira jika kita menghargai mereka.

anak yang perihatin tidak lokek memberi hadiah yang memerlukan wang ringgit, sekadar menanya khabar dan sebagainya.

ibubapa kita tidak penah mengharapkan hadiah beratus ringgit, kekadang mereka cuma mengharapkan ingatan kita terhadap mereka....cukup melangkaui hadiah ratusan ringgit..

berapa ramaikah diantara kita yang sanggup berkorban seperti mana ibubapa kita berkorban untuk kita?

berapa ramaikah diantara kita yang sanggup berjaga malam untuk menjaga ibubapa kita ketika mereka sakit?

berapa ramaikah diantara kita sanggup bergayut selama mana kita bergayut dengan BF atau GF kita? adakalanya ada antara kita berhubung selama 20min dengan ibubapa pun... dah terlalu lama...tapi bila bersama teman istimewa boleh pula sampai sejam dua...

sudah tiba masanya kita renungkan pengorbanan ibu dan ayah kita dan membalas jasa mereka selagi mereka masih bernyawa di muka bumi ini..

No comments: